Honlapunkon
Ön a(z)
897.
látogató.


Tápláló szeretet program 2018. évi zárása Nógrádon

Nagyon sok szociális program egy jó szándékú gondolattal fogalmazódik meg, és hogy mi lesz belőle sok év múlva, azt előre senki sem tudja. A kigondolt program egyáltalán túl éli-e a következő és az azt következő évet, a sokadik év után is lehet-e ugyanolyan szeretettel és lelkesedéssel végezni? Igen lehet, és ennek kézzel fogható bizonyítéka a 2018. október 4-i Tápláló szeretet átadó ünnepség.

Hírkép Hírkép

A program a kezdetektől fogva célul tűzte ki, hogy a környezetünkben feleslegesnek mutatkozó terményeket feldolgozzuk befőtt, savanyúság, lekvár, szörp, stb formájában és ezekkel a tartósított élelmiszerekkel támogassuk a városokban élő sok gyermeket nevelő családokat.

A Tápláló szeretet program sikeréhez és fokozatos kiteljesedéséhez az a sok ember szorgos munkája kellett, akik a program szándékát megismerve elszántan évről - évre kora nyártól késő őszig vállalják a befőzéssel járó munkát, vagy akik felkínálják a terményfeleslegüket és azt hozzák el az átadó ünnepségre. Vannak, akiknek nincs kertje, de a program szellemiségével egyetértenek (sok gyermeket nevelő családok támogatásával), ebben az esetben tartós élelmiszereket vásárolnak és azokkal ajándékozzák meg a családokat. Minden jól jön, amit egy háztartásban fel lehet használni, mert azért már nem kell pénzt kiadni.

Tapasztalatom szerint az emberek jók és segítőkészek. Az első alkalommal 2009. őszén, a programzáráskor 360 üveget adtunk át, amit 36-an készítettünk olyan embereknek és gyerekeknek, akiket nem ismertünk. Most 2018 őszén pedig már 1475 üveget adtunk át, amit készítettünk. Személyesen nem ismerjük egymást, de az egymás iránti felelősségvállalás szép példáját bizonyítja, hogy már sokadik éve az idősebb generáció támogató szeretettel fordul a családok felé. Örülünk minden egyes megszületett kisbabának, becsüljük a gondoskodó családokat. Nincsenek egyedül, számíthatnak ránk, az idősebb generációra.

A Nógrád – megyei programban 10 településről az alábbi civil szervezetek, illetve csoportosulások vettek részt:

A Bizalom és Soroksári Nagycsaládosok Egyesülete valamint a BP. zuglói nagycsaládosok ebben az évben fele-fele arányban a következő ajándékot vihették haza Nógrádból:

Az előző híranyagunkban már beszámoltunk a Hetényegyházán 2018. szeptember 11-én megtartott átadó ünnepségről, ahol 784 üveget vehetett át a Kecskeméti Kincs Nagycsaládosok Egyesülete és a lakiteleki nagycsaládosok csoportja.

A töretlen lelkesedés eredményeként a tíz év alatt 13 282 üvegnyi tápláló szeretettel és nagyon sok terménnyel, tartós élelmiszerekkel, babaápolási cikkekkel segítettük a városokban élő sok gyermeket nevelő családokat.

Kapcsolatunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületével tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor első alkalommal felkértem elnökasszonyukat arra, hogy jelöljék ki azt a csoportot, akik megkapják az ajándékunkat. Azóta is minden évben ez így történik, mert a NOE javaslata alapján ajándékozzuk meg a nagycsaládos közösségeket.

Köszönöm mindenkinek a munkáját, aki bármivel is segítette a programot. Magánemberként is köszönöm ezt a tíz évet, mert nélkületek soha nem lehetett volna ilyen sikeres a Tápláló szeretet program. Sok ember tiszteletét és szeretetét kaptuk áldozatos munkánkért cserébe.

Szöveg: Nyilas Kálmánné, kép: Horváth Péter